Hard werken, sociale verplichtingen, jezelf ontwikkelen … Als je te veel van jezelf moet, voel je je uiteindelijk uitgeblust en verdwijnt de zin in vrijwel alles. Wanneer je bewust aan de slag gaat met je energie, komt er vanzelf weer ruimte voor enthousiasme, initiatief en plezier in wat het leven allemaal te bieden heeft.
Moe voor én na het werk
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders ’s ochtends met moeite uit bed komt door vermoeidheid. En na een drukke dag ploffen de meeste mensen op de bank voor de televisie, zonder puf om ’s avonds nog iets te doen. Zestig procent van de Nederlanders snakt dan ook naar meer energie, laat onderzoek zien. Hoe komt dat?
Energievoorraad
Mensen zouden moeten ophouden met hun tijd zo efficiënt mogelijk indelen, zeggen Tony Schwartz en Jim Loehr. Deze twee Amerikanen met een achtergrond in de sportpsychologie leren werknemers om optimaal te presteren. Niet door hun tijd slimmer in te delen en zoveel mogelijk activiteiten in één dag te proppen, maar door te leren hun energievoorraad beter te beheren.
Schijn-productief
Want hoe productief ben je als in een vergadering je gedachten steeds afdwalen? Heeft het zin om een rapport door te lezen als je er geen letter van onthoudt? En wat heb je eraan om tijd met vrienden of familie door te brengen zonder puf om écht naar ze te luisteren?
Cup-a-Soup-moment
Je energiepeil varieert sterk gedurende de dag. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich over het algemeen weinig energiek voelen vlak na het opstaan. In de late ochtend of vroege middag stijgt de energie, maar na de lunch raakt het energiereservoir steeds leger. Om vier of vijf uur ’s middags bereikt dat een dieptepunt: het Cup-a-Soup-moment. Mensen zijn dan moe en ook het meest gestrest. Vaak volgt er nog een kleine opleving in de vroege avond, rond een uur of zeven.
Optimale tijd
Voor de meeste mensen ligt de toptijd dus tussen 10.00 en 13.00 uur. Maar er zijn natuurlijk wel individuele verschillen. Avondmensen pieken bijvoorbeeld later dan ochtendmensen. Ga eens voor jezelf na: wat zijn jouw meest energieke momenten op de dag?
Een onverwachte energiedip?
Doe dan iets waardoor je weer even oplaadt. Wat pept jou op? Dat kan van alles zijn. Een rondje door het park? Even wroeten in de tuin? Uit het raam staren? Even spelen met de kat? Bellen met je partner of een vriend(in)?
Een moment voor alles
Als je weet wat je meest energieke momenten op de dag zijn, kun je daar rekening mee gaan houden. Je kunt bijvoorbeeld op je werk ’s ochtends eerst het belangrijkste van de dag doen en daarna pas de regeldingen zoals e-mail. Of van zes tot negen uur ’s avonds exclusief reserveren voor lekker koken, sporten of activiteiten met je vrienden, partner of gezin.
Topsportmodel
Ook op de lange termijn kun je je energie meer in balans brengen. Volgens experts Tony Schwartz en Jim Loehr zouden mensen meer als topsporters moeten leven: die lassen tussen hun wedstrijden en trainingen regelmatig herstelperioden in, waarin ze hun batterij weer opladen.
Van vakantie naar vakantie
Vakantie is voor veel mensen hét herstelmoment. Maar van vakantie naar vakantie leven en je tussendoor vooral uitgeblust voelen, is niet duurzaam. Als het je niet lukt om thuis tot rust te komen, blijf je die batterij maar leegtrekken, om vervolgens in te storten op een strand of resort.
Oefening: Ga in gedachten terug naar het moment waarop je de laatste keer van vakantie terugkeerde. Er kwam thuis ineens weer van alles op je af. Tegen welke bezigheden zag je op? Waarschijnlijk heb je een paar van deze bezigheden niet echt nodig voor een gelukkig leven. Je wordt er niet blij van en ze maken je alleen maar druk. Misschien kun je ze uit je leven schrappen zonder dat het veel gevolgen heeft.
Een paar voorbeelden: elke dag het journaal kijken, de was strijken, altijd je huis opgeruimd hebben, elk weekend een afspraak plannen, oud-collega’s of vrienden blijven zonder dat je daar nog zin in hebt.
Spreek met jezelf af wat je niet meer (of minder vaak) gaat doen.
Dit artikel komt uit het Mind.You-programma Boost je energie. Wil je weten wat Mind.You jouw organisatie te bieden heeft? Vraag dan nu de gratis demo aan.